Erdélyi Magyar Orvosi Szaknévsor

 

Az orvos.ro célja az orvos–beteg kapcsolatteremtés segítése. Elsősorban a betegeknek szól, azoknak, akik magyar anyanyelvű, vagy magyarul is beszélő orvost szeretnének betegségükkel felkeresni.

Ez az online felület a marosvásárhelyi Studium–Prospero Alapítvány projektje, az erdélyi magyar orvosokat, fogorvosokat és az egészségügyi adminisztrációban dolgozó szakembereket egy könnyedén kezelhető, mindenki számára hozzáférhető adatbázisban, az Erdélyi Magyar Orvosi Szaknévsorban összesíti.

Az első, füzet formájában kiadott adatbázis 2015-ben jelent meg. Ez még csupán a mintegy 350 marosvásárhelyi magyar orvos rendelési elérhetőségeit tartalmazta. Tartalmát évről évre frissítve, újabb kiadásait jelentettük meg, hogy mindig naprakész információkat tartalmazzon. Az orvosi szaknévsort újabb kiadványok követték: adatbázisba szedtük a Maros megyei magyar fogorvosokat, illetve a marosvásárhelyi rezidensképzésben résztvevő fiatal orvosokat is.

Az orvos.ro a fent említett nyomtatott orvosi szaknévsorok továbbgondolása, Erdély-szintűre bővített, nagyobb rétegek számára elérhetővé tett változata.

 

Felépítése

Az orvos.ro orvosszakmák szerint tartalmazza az orvosok nevét, betegrendelésének elérhetőségeit, kórházit, járóbeteg-rendelőit egyaránt, továbbá azt is, hogy szerződéses viszonyban állnak-e az egészségügyi biztosítópénztárral.

Az orvosok maguk regisztrálhatnak az adatbázisba, illetve bármikor frissíthetik profiljukat.

A betegek könnyedén meg tudják keresni a számukra megfelelő szakembert név, szakterület vagy megye, település szerint, illetve szűrhetik a találatokat a biztosítóházzal való szerződéses viszony szerint is.

 

Kinek szól?

  1. Betegeknek

Ajánljuk szaknévsorunk böngészését mindazoknak, akik valamilyen betegségben szenvednek, vagy betegség gyanúja miatt felkeresnének egy szakorvost, akihez anyanyelvükön szólhatnak. Tudjuk, mennyire nehéz sokszor a saját nyelvünkön is elmondani, jól körülírni panaszainkat. Ha ezeket még le is kell fordítani, sokan akadályokba ütközünk. Szaknévsorunkkal ezen kívánunk segíteni: mindenki megkeresheti a számára megfelelő településen a kívánt orvost, fogorvost.

  1. Orvosoknak

Az orvos.ro az orvosok számára is hasznos. A fiatal, pályakezdő orvosokat segíti potenciális betegekkel való találkozásban, az azonos szakterületen dolgozó orvosok pedig akár konzultáció céljából is megtalálhatják egymást ebben, a megyéken átívelő rendszerben. Nem beszélve arról, hogy néha még az orvosoknak is nehézséget okoz, a nem saját szakterületén dolgozó szakember javaslása.